SEO: Τα συχνότερα λάθη - HDPM
Scroll
Go to Top

SEO: Τα συχνότερα λάθη

Content Management SEO Web Development

Η έννοια του SEO έχει πάντα την τιμητική της όταν πρόκειται να μιλήσουμε για ιστότοπους και -ειδικά- για ηλεκτρονικό εμπόριο. Τι δεν κάνουμε σωστά άραγε;

Share it!

Τo SEO (Search Engine Optimization) παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του Βrand σας στο διαδίκτυο. Είτε πρόκειται για έναν απλό ιστότοπο είτε για ένα eShop με χιλιάδες προϊόντα, θα πρέπει να δέιξουμε τη δέουσα προσοχή.


Τον τελευταίο χρόνο (ίσως και κάτι παραπάνω) μειώθηκε αρκετά η ισχύς των Social Media στο θέμα traffic, ενώ η Google έγινε η κύρια πηγή referral traffic από το 2017, παράγοντας το 35% των site visits.

Με την ορθή διαδικασία SEO, σας δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσετε το ranking του website σας στα Google’s Search Engine Results Pages (SERPs) και να φτάσετε ακόμα και σε top rankings (αυτό που λέμε «θέλω να είμαι στην πρώτη σελίδα»). Και ως γνωστόν, τα αποτελέσματα που εμφανίζονται πρώτα παίρνουν περισσότερα κλικς.

Ωστόσο, θα έπρεπε να έχετε κατά νου συχνά λάθη που γίνονται στο SEO, καθώς μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη φήμη σας.

Ας δούμε λοιπόν τα κυριότερα λάθη SEO που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε.

#1. Αδυναμία εντοπισμού πρόθεσης αναζήτησης ?

Ακόμη κι αν γράφετε χρήσιμο περιεχόμενο, αν δεν είναι στοχευμένο στο κατάλληλο κοινό, τότε τα άτομα που βρίσκουν το website σας είναι πολύ πιθανό να μην αντιληφθούν τη χρησιμότητά του. Μπορεί επίσης να έχετε καθορίσει το κοινό σας, αλλά αν δε λάβετε υπόψιν σας την πρόθεση αναζήτησης, ίσως οι προσπάθειές σας να αποβούν μάταιες.

Η πρόθεση αναζήτησης είναι ουσιαστικά το κίνητρο που οδηγεί σε οποιαδήποτε αναζήτηση.

Επομένως, το website και το περιεχόμενό σας θα πρέπει να καλύπτουν αυτό το κίνητρο, προσφέροντας μία λύση σε ένα πρόβλημα.

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι σκέφτεται ο χρήστης όταν πραγματοποιεί μια αναζήτηση.
Και το website σας πρέπει να δίνει απάντηση σε αυτή τη σκέψη.

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης ψάξει τον όρο “SEO” στη Google, σημαίνει ότι θέλει να μάθει τι είναι SEO. Αν όμως ψάξει “SEO services”, τότε το άτομο αυτό ψάχνει να προσλάβει έναν ειδικό ή μια εταιρεία που ειδικεύεται στο SEO.

Οι δύο λέξεις- κλειδιά (SEO & SEO Services) έχουν διαφορετική πρόθεση.

Επομένως, αν θέλετε οργανικές επισκέψεις στη  λέξη-κλειδί “SEO Services” αλλά χρησιμοποιείτε ως φράση «τι είναι SEO»; δε θα πετύχετε πολλά γιατί δεν έχετε καταφέρει να ικανοποιήσετε την πρόθεση που κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση αναζήτησης.

#2. Παραδοσιακές τεχνικές(;) ?

Καθώς το Διαδίκτυο αλλάζει, το SEO εξελίσσεται και αλλάζει, επίσης. Για να μείνετε στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, πρέπει να είστε ενήμεροι για αυτές τις αλλαγές και να τις εφαρμόζετε.

Αν συνεχίσετε να εφαρμόζετε τις παραδοσιακές τεχνικές SEO, μπορεί να υποστείτε αρνητικές συνέπειες. Τι θα πει αυτό; Οι μέρες που για να ανέβετε στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αρκούσε να εφαρμόσετε keyword stuffing, PBNs και άλλες παραδοσιακές μεθόδους έχουν παρέλθει.

Σήμερα, η Google είναι πιο έξυπνη από ποτέ. Τώρα μπορεί να σας «χρεώσει» και λέξεις-κλειδιά για τις οποίες δεν έχετε κάνει αναφορά στο περιεχόμενό σας. Πρόσφατα, η Google πραγματοποίησε αναβάθμιση ενός αλγορίθμου που ονομάζεται Google BERT που βοηθά τη Google να καταλάβει καλύτερα το περιεχόμενο και τα ερωτήματα των χρηστών.

#3. Να μην αναβαθμίζετε τις γνώσεις σας για το SEO ?

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο χώρος του SEO είναι δυναμικά εξελισσόμενος. Για το λόγο αυτό πρέπει να είστε ενήμεροι για όλες τις τελευταίες αλλαγές.

Αυτό καθίσταται απαραίτητο, καθώς η Google συχνά πυκνά εμφανίζει νέες αναβαθμίσεις. Αν σας διαφεύγουν οι εξελίξεις, το website σας μπορεί να επηρεαστεί και να χάσει σημαντικό traffic.

Πρέπει να έχετε γνώση των πιο πρόσφατων αλλαγών στο χώρο των SEO και των αναβαθμίσεών τους, όπως για παράδειγμα το 3rd June Core Update, το Google BERT που αναφέραμε πριν και πολλά άλλα.

#4. Το να αγνοείτε τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά αναζήτησης

Τα δεδομένα σας (structured data) είναι απαραίτητα για να ξεχωρίσετε από το πλήθος, ειδικά όταν φτάνετε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Επίσης, πρέπει να εστιάσετε στο να βελτιώσετε τις εσωτερικές λειτουργίες αναζήτησης του website σας. Τα άτομα που έρχονται στο website σας πρέπει να βρίσκουν εύκολα σχετικές πληροφορίες και το search feature πρέπει να συμβάλλει σε αυτό (το dynamic search είναι ότι καλύτερο. Ειδικά όταν πρόκειται για eShop).

Καλό είναι να συμπεριλάβετε την «αναζήτηση» στο website σας και να βελτιστοποιήσετε τις λίστες σας, έτσι ώστε οι χρήστες σας να βρίσκουν ακριβώς αυτό που ψάχνουν.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι δεδομένων για διαφορετικούς τύπους περιεχομένου που μπορεί να χρησιμοποιήσετε στο site σας, όπως:

  • Product
  • How to
  • FAQ
  • Address
  • Books
  • Events

#5. Το να αγνοείτε τη βελτιστοποίηση του conversion ?

Ο τελικός στόχος για όλες τις επιχειρήσεις είναι η απόκτηση πελατών και γι’αυτό πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε leads με σκοπό να εξελιχθούν σε πελάτες (conversion).

Όμως, πολλές επιχειρήσεις αγνοούν τη βελτιστοποίηση του conversion.

Είναι απαραίτητο να παρέχετε όλα όσα χρειάζονται τα leads σας για να μετατραπούν σε αποδοτικούς πελάτες. Διοχετεύστε τους με κριτικές, case studies και πείτε τους γιατί πρέπει να αγοράσουν από εσάς.

Επίσης, κάντε τη διαδικασία της αγοράς εύκολη για αυτούς. Αγνοώντας τη βελτιστοποίηση του conversion, μπορεί να καταλήξετε να χάσετε μεγάλη ποσότητα πελατών κι επομένως, έσοδα. Η αύξηση των εσόδων σας είναι η πιο σημαντική στρατηγική που συνάμα δεν κοστίζει και γι’αυτό δεν επιτρέπεται να την αγνοείτε το 2020.

#6. Το να μην εστιάζετε σε branded anchor text ?

Τα anchor texts είναι πολύ σημαντικά για τα SEO και συνιστούν πολύ σημαντικό τμήμα της στρατηγικής σας σχετικά με τα links. Ακόμη κι αν έχετε πολλά backlinks από φημισμένες πηγές, τα anchor texts αυτών των links είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Μπορεί να χρησιμοποιείτε anchor texts που σχετίζονται με τις σελίδες σας ή τα blogs σας. Όμως, με το να αγνοείτε τα branded anchor texts, ίσως να μη μπορέσετε να βελτιώσετε το κύρος της επωνυμίας σας. Τα branded anchor texts συμβάλλουν στη βελτίωση της αναγνώρισης του brand σας κι έτσι ίσως ανέβει επίσης στην ιεραρχία των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Επίσης, τα branded anchors φαίνονται πιο φυσικά από τα anchor texts που έχουν βελτιωθεί χρησιμοποιώντας λέξεις- κλειδιά. Τα περισσότερα sites που σημείωσαν βελτίωση στην κατάταξή τους με το Google 3 June update είχαν περισσότερα branded anchor texts από άλλα. Επομένως, πρέπει να εστιάσετε στα branded anchor texts.

#7. Το να εστιάζετε μόνο σε κείμενο ?

Ενδεχομένως να έχετε ακούσει πως τα videos είναι το μέλλον. Ναι. Είναι αλήθεια! Επειδή τα videos αποτελούν τον ευκολότερο τρόπο εκμάθησης και οι άνθρωποι προτιμούν να παρακολουθούν videos περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή περιεχομένου. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος της δημοτικότητας του YouTube.

Λογικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι τα videos εμφανίζονται επίσης στα Google’s SERPs. Η Google γνωρίζει ότι τα videos είναι το μέλλον και γι’αυτό έχει επιλέξει να τα εμφανίζει στα SERPs.
Τα videos επίσης απαιτούν λιγότερο χρόνο κατάταξης από τη Google σε σχέση με το περιεχόμενο σε μορφή κειμένου και είναι ένα format που προκαλεί μεγαλύτερο engagement.

Η Google ξεκίνησε επίσης να προσθέτει podcasts στα Google SERPs. Αυτές οι δύο πλατφόρμες περιεχομένου συνεχίζουν να εξελίσσονται, επομένως θα έπρεπε να εστιάσετε και σε αυτές και όχι μόνο στο να γράφετε blog posts.

#8. Το να μην εστιάζετε στο branding και στα brand searches ?

Τα brands είναι η λύση και η Google αγαπά τα brands.

Τo SEO εξελίσσεται ολοταχώς υπέρ των brands. Πλέον το SEO δεν απαιτείται μόνο για να αυξήσετε το traffic, αλλά και για να χτίσετε το brand σας. Αν θέλετε να βγείτε νικητής και να μετατρέψετε την επιχείρησή σας σε μια αξιόπιστη και κερδοφόρα επωνυμία, τότε πρέπει να εστιάσετε στο branding.

Πρόκειται για μια αειφόρο στρατηγική προκειμένου να αυξήσετε την επιχείρησή σας και να καθιερωθείτε ως αυθεντία.

#9. Το να μην είστε προετοιμασμένοι για κινητά ?

Σχεδόν το 70% του traffic προέρχεται από κινητά. Αν το website σας δεν είναι κατάλληλο για κινητά, η Google θα το θεωρήσει μη φιλικό για τους χρήστες. Φροντείστε το website σας να έχει σχεδιαστεί για κινητά εξ΄αρχής. Αξιοποιώντας το mobile traffic θα αυξήσετε και το visibility του website σας.

Η φιλικότητα προς το χρήστη και η ταχύτητα της σελίδας θεωρούνται παράγοντες ιεραρχίας στο Google search. Επομένως, αν θέλετε να μεγαλώσετε την επιχείρησή σας και να επωφεληθείτε από το SEO δε θα πρέπει να αγνοείτε τη σημαντικότητα και τη δυναμική που εμφανίζουν τα κινητά.

#10. Αδιευκρίνιστοι στόχοι SEO ?‍♀️

Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε ξεκάθαρους στόχους προτού ξεκινήσετε να κάνετε SEO για το website σας. Αν δε γνωρίζετε τι επιθυμείτε να πετύχετε, πιθανότατα δε θα καταφέρετε να αναπτύξετε το website σας. Πρέπει να προσδιορίσετε τι προσδοκίες έχετε για το website και το SEO και στη συνέχεια να χαράξετε τη στρατηγική σας.

Η συμπτωματική στρατηγική δε θα σας οδηγήσει πουθενά.

#11. Δεν κάνετε SEO για ανθρώπους αλλά για τις μηχανές αναζήτησης ?

Δημιουργήστε το περιεχόμενό σας και σχεδιάστε τη στρατηγική σας για τον πραγματικό χρήστη και όχι για τις μηχανές αναζήτησης. Γιατί σε τελική ανάλυση χρειάζεστε αληθινούς πελάτες προκειμένου να πετύχετε πωλήσεις.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα τίποτα αν δε λαμβάνετε υπόψιν σας τους πελάτες. Η επιχείρησή σας εξαρτάται πλήρως από αυτούς.

Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, αποτελούν απλά ένα μέσο για να αποκτήσετε καινούριους πελάτες.

Κανείς δεν ξέρει πότε η Google θα δώσει ποινές σε ένα site και θα ρίξει την κατάταξή του.

Αλλά αν προτιμήσετε τους πελάτες σας περισσότερο, τότε είναι πολύ πιθανό να σας διαφημίσουν οι ίδιοι.

Η Google τότε θα σας αγαπήσει και θα σας ανεβάσει στην κατάταξη. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσφέρετε στους πελάτες σας προϊόντα και υπηρεσίες που τους κρατούν ικανοποιημένους και ενήμερους.

 

Θέλετε περισσότερα ή χρειάζεστε κάποιον SEO Expert;

Click ? ΕΔΩ