UX και UI: Το καλό Web Design δεν είναι μόνο φαντασία και έμπνευση. - HDPM
Scroll
Go to Top

UX και UI: Το καλό Web Design δεν είναι μόνο φαντασία και έμπνευση.

Web Design Web Trends

 Όταν το UX συναντά με ορθό τρόπο το UI τότε αναμφίβολα, μπορεί κανείς να πει πως έχει πετύχει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Share it!

UX Design & UI Design – Ξέρουμε πραγματικά τι σημαίνουν οι έννοιες;

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τις ορίσουμε.

Το UX Design αναφέρεται στον ορισμό του User Experience Design και είναι ένα αναλυτικό και τεχνικό πεδίο.

Από την άλλη πλευρά, το UI Design αντιπροσωπεύει το σχεδιασμό διεπαφής χρήστη και είναι πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε γραφικό σχεδιασμό, αν και οι ευθύνες είναι κάπως πιο σύνθετες.


Ποιες είναι οι βασικές σκέψεις για την εξισορρόπηση της καλής αισθητικής (UI) με το καλό UX (user experience);

Η ουσία και επιτυχία κάθε έργου κρύβεται στην εμπειρία που αποκομίζει ο χρήστης κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον ιστότοπό μας.

Το πρώτο βήμα σε κάθε ιστότοπο ή εφαρμογή είναι η κατανόηση του προϊόντος. Αυτό επηρεάζει τη συνολική προσέγγιση. Ξεκινάμε ένα έργο δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα και στην ευκολία του χρήστη (UX) και προσαρμόζουμε στη συνέχεια το UI (το γραφικό σχεδιασμό).

Και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για το προϊόν και συνεργάζονται στενά – δεν ανταγωνίζονται.

 Όταν το UX συναντά με ορθό τρόπο το UI τότε αναμφίβολα, μπορεί κανείς να πει πως έχει πετύχει ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Ένας ιστότοπος με καλή αισθητική αλλά δύσκολος στη χρήση, δεν μπορεί να αξιολογηθεί θετικά, όπως και ένας λειτουργικός ιστότοπος με μέτρια ή κακή αισθητική δε μπορεί να εντυπωσιάσει το χρήστη.

Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για αποτελεσματική χρήση μεγάλων εικόνων στα σχέδιά σας;

Θα λέγαμε ότι το κείμενο είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην οθόνη. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι κατανοητό και οι χρήστες μπορούν να το διαβάσουν με ευκολία.

Ένας επιπρόσθετος σημαντικός παράγοντας είναι να βεβαιωθούμε ότι το ύψος της εικόνας προσαρμόζεται με βάση το μέγεθος της οθόνης του χρήστη ώστε να μην χρειάζεται να κάνει κύλιση (scroll down) συνεχώς σε μικρότερες συσκευές μιας και κάτι τέτοιο θ ατον κουράσει αρκετά με αποτέλεσμα να χάσει την ουσία της πληροφορίας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σχεδιαστές όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπειρίες χρηστών που είναι αισθητικά εντυπωσιακές;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σχεδιαστές σήμερα είναι όταν προσπαθούν να «κρύψουν» τα προβλήματα UX με όμορφα γραφικά. Στην πραγματικότητα απλώς… μπερδεύουν τους χρήστες.

Τα ελκυστικά γραφικά δεν θα διορθώσουν τη λειτουργικότητα του ιστότοπου ή της εφαρμογής και ίσως δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο το χρήστη να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει.

Ένας όμορφος ιστότοπος αλλά με κείμενα από google translate δημιουργεί την άισθηση του «γελοίου». Ακριβώς όπως και ένας ιστότοπος ο οποίος έχει όμορφο Design αλλά το περιεχόμενό του δημιουργεί μια χωρίς λόγο «φασαρία».

Τι θα κερδίσουμε από μια τέλεια συνένωση αισθητικής και σχεδιασμού UX;

Για να κατανοήσεις πως κάτι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, δε χρειάζεται να γνωρίζεις το αντικείμενο.

Ο «καλύτερος» σχεδιαστής είναι εκείνος που μπορεί να δει το προϊόν από τη σκοπιά του (εξοικειωμένου) χρήστη. Να μπει στη θέση του και να εντοπίσει τι πραγματικά θα ήθελε να δει, εάν δεν γνώριζε καθόλου το προϊόν.

Με ποιόν τρόπο θα λυνόντουσαν οι απορίες του χωρίς να αισθανθεί «άβολα» σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρει πως να το χειριστεί και που να «κλικάρει»;

Ο βασικός κανόνας είναι πως σχεδιάζουμε το προϊόν για τους χρήστες και όχι για εμάς που το έχουμε ερευνήσει από διάφορες σκοπιές.

Κάνοντας λοιπόν σωστά το UX, καταργούμε τα περιττά βήματα και βοηθάμε τον χρήστη να επιτύχει το στόχο του πιο γρήγορα χωρίς να νιώσει σύγχυση ή απογοήτευση. Μειώνουμε με αυτό το τρόπο και τις πιθανότητες αποχώρησης (Bounce Rate).

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή για σχεδιαστές UX που μόλις ξεκινούν και θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματα σας;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κανείς δεν γίνεται «ειδικός» εν μία νυκτί.

Διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε για αλλαγές και tips, μελετάμε τη δουλειά άλλων σχεδιαστών και το πιο σημαντικό, εξασκούμαστε συνεχώς. Δεν υπάρχει μυστική συνταγή που να πετυχαίνει σε κάθε έργο.

Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν άτομα που έχουν κίνητρα και είναι πρόθυμα να εργαστούν και να εξελιχθούν στο αντικείμενο που αγαπάνε.

Να έχετε πάντα υψηλές απαιτήσεις και να πιστεύετε στον εαυτό σας. Να προσπαθείτε πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα και να μην επαναπαύεστε.

Τι κρύβει το μέλλον για το σχεδιασμό UX;

Αυτό μπορούμε μόνο να το μαντέψουμε. To web αλλάζει σχεδόν καθημερινά, αλλά η εμπειρία των χρηστών θα παραμείνει για πάντα το επίκεντρο κάθε προϊόντος.

Ως σχεδιαστές, προσπαθούμε συνεχώς να επαναπροσδιορίζουμε τους τρόπους για την επίτευξη των στόχων μας.

 

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο project σας;